DA BI TURIZAM BIO USPJEŠAN MORAMO POVIJESNE IZVORE KULTURE I BAŠTINE UGRADITI U ZAJEDNICU I PRIČATI JEZIKOM BAŠTINE

5 years ago · · 0 comments

DA BI TURIZAM BIO USPJEŠAN MORAMO POVIJESNE IZVORE KULTURE I BAŠTINE UGRADITI U ZAJEDNICU I PRIČATI JEZIKOM BAŠTINE

U pozitivnom ozračju 54. Vinkovačkih jeseni uspješno je održano još jedno izdanje 8. po redu Foruma kulture i edukacije FORKED, u organizaciji udruge Samo Pozitivno na  temu: „Povijesni izvori u stvaranju novih vrijednosti kulture i baštine“.

Ove godine u sklopu kulturnog i edukativnog programa, sudionici su imali priliku uživati u likovnoj koloniji udruge „Županja 08“ i renomiranim imenima slikara iz Županje, Osijeka, Otoka i Vukovara. Domagoj Jurčić, Božičević Ivan, Antun Balentović, Zlatko Kokanović, Petar Avramović, Božić Ivan, Kapović Rozvelt, Jovanović Darko, podarili su udruzi svoja naslikana umjetnička djela, čijom prodajom će članovi udruge humanitarno sudjelovati u daljnjim programima i aktivnostima do kraja godine.

U edukativnom dijelu foruma, gošća iz Zagreba, Iva Čaleta Pleša voditeljica ureda za projekte na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i članica udruge Interpretirajmo Hrvatsku, održala je više nego poučno i korisno predavanje na temu Foruma kroz iskustvene primjere kod nas i u svijetu. Zaključak Ivinog predavanja je da turizam moramo promovirati i komunicirati jezikom baštine, jer on potiče od lokalnog stanovništva. „Najbolje ćemo baštinu ispričati kroz holistički pristup, kolji uključuje, planiranje, upravljanje, interpretaciju i održivost baštine. Važno je da fenomen baštine bude u sinergiji s ljudima koji nam dolaze, da pronađemo s njima slična iskustva i probudimo im sva osjetila“ – poručila je Iva Čaleta Pleša.

Kako funkcionira najmlađi Muzej Cvelferije bez stalnog postava otkrila nam je njegova kustosica i ravnateljica Martina Kelava i uputila nas u njegove aktivnosti kojima upravo prepričava povijesna iskustva koja su iskoristili u stvaranju novih vrijednosti. Upoznala nas je s najstarijim svetištem u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje se nalazi kod Šumanovaca i s aktivnostima s kojima su potaknuli lokalno stanovništvo na promišljanje o kulturnom identitetu.

O planovima Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i sa složenim i prepoznatljivim brendiranjem svih pet gradova, sudionike je upoznala direktorica županijske Turističke zajednice Rujana Bušić Srpak koja neumorno promovira i prezentira najistočniju Hrvatsku regiju u zemlji i inozemstvu. Zanimljivom i nesvakidašnjom prezentacijom upoznala je sudionike foruma s ciljevima i mogućnostima razvoja turizma u Slavoniji protkanog zlatom iz prošlosti.

Kroz primjere dobre prakse sudionici su iz prve ruke mogli vidjeti kako lokalno stanovništvo može komunicirati prošlost kroz svoje djelovanje i posao s kojim se bave što profesionalno što iz hobija i u ovom dijelu predstavljen je brend „Finitimi“ dviju vrijednih žena iz Vinkovaca, Dubravke Kristić i Tomislave Komesarović  koje su udružile svoje snage i u sinergiji stvorile novu vrijednost iz Orion najstarijeg kalendara i njegove simbole utkale u svoje predivne rukom oslikane torbe.

Iz daleke Kine sa „6 Silk Road International Art Festivala“ nam se javila svestrana Vinkovčanka koja trenutno živi i djeluje u Berlinu kao neovisna vizualna grafička dizajnerica i umjetnica Sanja Starčević-Sanja Star, gdje je u suradnji sa svojim partnerom Grgurom Savićem izradila video-vizualni i glazbeni uradak u kojem su iskoristili baštinu i Vinkovačke jeseni kao podlogu glazbi i cjelokupnom spotu koji predstavlja savršenu ravnotežu zvučnog vizualnog kontrasta dajući mu novu dimenziju. Udruga Samo pozitivno kako i kaže njezin naziv, ima za cilj stvoriti pozitivno okruženje u gradu i u zajednici, upoznati okruženje s mogućnostima ukazujući pri tome na potrebu zajedničkog djelovanja i suradnje. S tim ciljem  slušajući i prateći trendove kao i potrebe zajednice nastavit će svoje djelovanje kroz nove ideje i aktivnosti, istaknula je na kraju predsjednica udruge Mara Majstorović.

Categories: Uncategorized