Uspješno završen projekt Za jedno – Zajedno

2 years ago · · 0 comments

Uspješno završen projekt Za jedno – Zajedno

Mirovna grupa mladih Dunav provodila je zadnje dvije godine projekt Za jedno – Zajedno čiji je cilj bio stvoriti preduvjete za daljnju suradnju i razmjenu iskustava kako bi se u budućnosti iskoristili svi alati koji bi osnažili i potaknuli lokalnu zajednicu na uključenost u kreiranju povoljnog suživota u zajednici.

U sklopu projekta Za jedno – ZAJEDNO! koji je trajao od 29.05.2020. do 28.05.2022. sudjelovala je i naša Udruga Samo pozitivno. Nositelj projekta je bila Mirovna grupa mladih Dunav, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014-2020 u okviru poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice, te sufinancira iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

Partneri projekta su bili, JU “Sportski objekti Vukovar”; Grad Vukovar; Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek; Centar za poduzetništvo Osijek; Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek; Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar; Samo pozitivno udruga za promicanje pozitivnih vrijednosti Vinkovci; Vaterpolo klub Vukovar; Plivački klub Vukovar; Vukovarski triatlon klub; Košarkaški klub “Borovo” Vukovar; Hrvatski rukometni klub “Borovo”, a iznos dodijeljene potpore je bio 1.988.842,53 HRK.

Projekt „Za jedno – ZAJEDNO“ imao je za cilj povećati iskorištenost javnih prostora za društveni život u lokalnoj zajednici kroz civilno-javno partnerstvo i međusektorsku suradnju unapređenjem kapaciteta na razini partnerstva te osiguranjem društvenih sadržaja na dobrobit zajednice, osobito u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Udruga Samo pozitivno je održala radionice NLP-a (neurolingvističko programiranje) i tako obučila osam polaznika za NLP praktičara! Voditeljica je bila Mara Majstorović iz tvrtke Lotusmedia u Vinkovcima.

U projektu je uključena suradnja 11 OCD-a s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara i Javne ustanove Sportski objekti Vukovar (JU SOV) kako bi se adaptirao, opremio prostor i uspostavio društveni centar u gradu Vukovaru te provedbom devet društvenih programa osnažili kapaciteti na razini partnerstva i na korist zajednice. Izravno je utjecao na organizaciju civilnog društva na razini partnerstava, na djecu i mlade, građane i lokalnu zajednicu te 45 volontera koji su bili uključeni u projekt. Grad Vukovar i Javna ustanova Sportski objekti Vukovar koji su partneri u projektu upoznati su sa OCD-a iz Osijeka, Vukovara i okolice te su time stvorili preduvjete za daljnju suradnju i razmjenu iskustava kako bi se u budućnosti iskoristili svi alati koji bi osnažili i potaknuli lokalnu zajednicu na uključenost u kreiranju povoljnog suživota u zajednici.

Projekt je pozitivno utjecao i na opću javnost kroz svoj primjer o značaju društvenog centra i doprinosu koji isti može imati na razvoj lokalne zajednice i pojedinca.

Glavne aktivnosti projekta su razvoj i provedba programa društvenog centra u zajednici u prostoru u javnom vlasništvu, temeljenih na potrebama građana, koji uključuju osnaživanje i osposobljavanje organizatora zajednice; koje se ostvaruju kroz 9 programa, odnosno Program kulturnih aktivnosti, Program poduzetništva, Program zaštite okoliša, Program volonterstva, Program zaštite i prevencije zdravlja, Program obrazovanja i cjeloživotnog učenja, Program za informatičke tehnologije, Program za društveno korisno učenje, te Program sportskih aktivnosti koje provode stručnjaci predstavnici partnerskih institucija.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH

Sadržaj dokumenta isključiva je odgovornost Mirovne grupe mladih Dunav

Categories: Uncategorized