Izazov je ostati u Vinkovcima i Slavoniji i iskoristiti povijesni kapital, baštinu i prirodne resurse koje postoje!

6 years ago · · 0 comments

Izazov je ostati u Vinkovcima i Slavoniji i iskoristiti povijesni kapital, baštinu i prirodne resurse koje postoje!

U Vinkovcima je uspješno održan  7. po redu Forum kulture i edukacije u sklopu 53.Vinkovačkih jeseni s temom „Baština kao kulturni kapital i ekonomski izvor“ .

U prepunoj dvorani hotela Slavonija u novootvorenoj kavani-restoranu „Orion“ , forum je  u organizaciji  vinkovačke udruge “Samo pozitivno” ugostio stručnjake iz domene kulturnog turizma i baštine te upriličilo vrlo interesantan, raznolik i zabavan sadržaj.

U edukativnom dijelu foruma  Mirna Levaković Lombarović buduća magistra komunikacijskih znanosti katedre za muzeologiju i baštinski menadžment,  govorila je na temu isplativosti ulaganja u kulturnu baštinu i njezinu zaštitu kao važan čimbenik za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta naroda te upoznala sudionike s primjerima dobre prakse iz drugih dijelova Hrvatske, potičući na mogućnosti u Vinkovcima kroz povijesni, kulturni, baštinski turizam i potencijal koji Vinkovci kao najstariji grad u Europi imaju.

O tome što se sve do sada pokrenulo u Vinkovcima kroz projekte Turističke zajednice i o turističkim potencijalima govorila je Martina Matković, direktorica Turističkog ureda TZ Grada Vinkovaca, a u panel diskusiji koju je moderirala predsjednica udruge „Samo pozitivno“ gđa. Mara Majstorović, sudjelovala je i Kristina Dukanović, direktorica hotela Slavonija.

Kroz panel diskusiju Kristina Dukanović je upozorila na uvjerenja koja poput sjene prate Slavonce, kako se u Slavoniji ne može dogovoriti oko ničega i kako zbog toga imamo problem sami sa sobom, umjesto da Vinkovce kao najstariji grad u Europi brendiramo u povijenom smjeru i pozovemo turiste da posjete lokacije koje pariraju Mezopotamiji. Prisjetila se riječi prof. Durmana, čovjeka koji je dešifrirao posudu Orion pronađenu upravo u atomskom skloništu hotela Slavonije, da treba poljubiti i pokloniti se toj lokaciji kao izvorištu europske civilizacije i upravo tu omogućiti turistima da se upoznaju s pričom o najstarijem gradu u Europi.

Zaključak foruma i panel diskusije jeste da je za razvoj kulturnog turizma i kapitaliziranja baštine potrebna sinergija svih dionika u gradu, počevši od pojedinaca koji uz podršku TZ Grada Vinkovaca mogu doći sa svojim prijedlozima oživljavanja slavonskih običaja u sklopu otvaranja OPG ova, pokretanje radionica starih zanata i pokretanje ruta koja bi obuhvaćale posjetu svih lokaliteta.

Razvoj privatnih inicijativa i muzeja na određene i interesantne teme, poput muzeja Rock n rolla, muzeja starih zanata, Orion muzeja i sl., festivala, foruma, događanja, pokrenuo bi turizam u Vinkovcima kroz 365 dana. Martina Matković je zaključno ustvrdila da je brendiranje „kontinuiteta života već više od 8000 tisuća godina“ u gradu također tema idućih strategija koje treba usvojiti i na osnovu njih pokrenuti marketinšku kampanju i turistima dočarati vizualni identitet povijesnih Vinkovaca.

Mirna Levaković je potvrdila stav kako su privatne inicijative ključ pokretanja kulturne baštine, no za to je potrebno stanovništvo educirati o mogućnostima zarade kroz bavljenje turizmom upravo putem ovakvih događaja kao što je FORKED.

Turiste će privući doživljaj, iskustvo i interakcija, zaključila je Mirna Levaković Lombarović, a Kristina Dukanović je pozvala Slavonce da ostanu i usude se ući u turističke priče unutar svojih resursa koje već imaju.

U kulturnom dijelu Foruma gostovala je poznata hrvatska retoričarka Mirela Španjol Marković koja je predstavila svoj prvi roman “Drugi peron, četvrti kolosijek” (Beletra, Zagreb, 2018.) u kojemu progovara o ljubavi, obitelji i Slavoniji osamdesetih. Roman je mnoge iznenadio, tim više što je višeslojan i osim što priča priču jedne žene i njezine obitelji, prikazuje i dramatične promjene kroz koje je Slavonija prošla u sedamdesetima, osamdesetima i devedesetim godinama, pa sve do današnjih dana. U romanu je opisala vrijeme prvih automobila u slavonskim selima, uspomene na dječje igre, Božićne blagdane, vožnje vlakovima, studentske dane i današnje dileme srednje generacije.

U zabavnom dijelu sudionike su očarale svojim glasom i stasom „Grofice“ i Ženska pjevačka skupina iz Nuštra i ponovo podsjetile na bogatstvo slavonskih pjesama i na emocije koje izazivaju dok ih se sluša.

“Udruga “Samo pozitivno”, kako i kaže njezin naziv, ima za cilj stvoriti pozitivno okruženje u gradu i u zajednici, dakle upoznati okruženje s mogućnostima. S tim ciljem djelovat će i dalje te organizirati ovakva i slična događanja ne samo u Slavoniji već i šire gdje god ih se pozove na suradnju, istaknula je na kraju predsjednica udruge Mara Majstorović.

Categories: Uncategorized