Kako pozitivno utjecati na sustav oko nas?

5 years ago · · 0 comments

Kako pozitivno utjecati na sustav oko nas?

Inspirativni gosti, pozitivna atmosfera, promocija knjiga Raw recepata i „Pozitivnog planera za vidljiv rezultat“, je obilježila zadnju u ovoj godini instant radionicu uz čaj „Use the time for Tea“ u Osijeku po nazivom „Kako pozitivno utjecati na sustav oko nas?“

U divnom ozračju s pogledom na Dravu u hotelu Osijek, 30-tak sudionika je interaktivno sudjelovalo na 27. po redu after work radionici modeliranja uspjeha i izvrsnosti.

Voditeljica radionica i projekta gđa. Mara Majstorović NLP trenerica i POY praktičarka, pitala se zajedno sa svojim gostima, može li pojedinac koji upravlja vlastitim sustavom vrijednosti ili u kojem upravlja svojim zaposlenicima utjecati pozitivno na sustav u kojem živi i radi i kako?

Možemo li vođeni motom : Misli globalno, djeluj lokalno“ pomoći da se sustav oko nas razvija unatoč svemu i svim vanjskim utjecajima koji nas okružuju?

Sponzorica ovogodišnjih radionica uz čaj i njezina tvrtka Salonize, gđa Natalija Zastavnik Crnički je sa sudionicima podijelila iskustva i svojim primjerom napuštanja sigurnog ali tromog sustava u obrazovanju ukazala da je promjena moguća i da se uz pomoć najbližih može pokrenuti privatan biznis.

Aplikacijom koju je osmislila i koju razvija za kozmetičke salone, ordinacije i sl. pomoći će svojim budućim klijenticama i pozitivno na njih utjecati kroz efikasnije upravljanje vremenom i kupcima.

Suradnja je ključ transformacije sustava

Ivan Lozančić iz Gauss Development-a i Zorin Radovančević iz Escape-a, predstavljali su IT sektor koji se dobro razvija u Osijeku i iz svojih iskustva rada s inozemnim tvrtkama podijelili su sa sudionicima probleme i rješenja kako biti uspješan u ovoj industriji.

I jedan i drugi su se složili kako nam u ovako maloj zemlji velikih mogućnosti nedostaje puno više suradnje i zajedništva, da je suradnja ključ transformacije sustava i Mindseta koji nas koči. Radeći sa stranim partnerima, došli su do zaključka da imamo izvrsne stručnjake, da ne zaostajemo u svijetu i da trebamo raditi na dijeljenju znanja, smanjiti očekivanja i usko se specijalizirati u onome u čemu smo najbolji. Slavoniju moramo pokrenuti sami svako ponaosob sa svojim vrijednostima i pronalaskom one strasti u sebi koja nas pokreće.

Rad na dobrobiti zajednice pokreće sustav na bolje

Rad najmlađeg Rotary kluba u Osijeku, J.J. Strossmayer, je predstavio novi predsjednik kluba gospodin Hrvoje Merki, koji nas je upoznao s projektima koji su namijenjeni mladima i razmjeni učenika.

S njime su se predstavile dvije učenice koje su stigle iz SAD-a, Amelia Green i Sydney Compton na boravak od skoro godinu dana u Hrvatskoj, kojima je ovo iskustvo vrlo značajno i na kojem su jako zahvalne.

Hrvoje je ukazao na benefite članstva u klubu i kako klub može utjecati na sustav vrijednosti mladih osoba ali i svih članova u klubu kroz njihovo djelovanje u zajednici.

Vrlo pozitivna i proaktivna bila je kao gošća Jelena Kuzmić koja je poslužila  kao primjer dobre prakse mlađoj generaciji koja se još traži u životnim i sustavnim vrijednostima.

Njezin pozitivan stav i hrabrost su je dovele do toga da je napustivši korporaciju u kojoj je imala sigurnost i dobro plaćen posao u kojem nije bila sretna i zadovoljna, otišla u spisateljske vode, gdje uspješno piše kolumne na portalu www.samopozitivno.com i u međuvremenu radi na novom poslu koji joj daje mogućnost kreativnosti i komunikacije s ljudima.

Svojim kolumnama i vedrinom potiče mnoge i utječe da slušaju sebe i prihvate odgovornost za svoja svakodnevna stanja i odluke jer, ako u dan krenemo dobri sa svojim sustavom u sebi moći ćemo razvijati sustav u kojem djelujemo i radimo, zaključila je Jelena.

Odgovornost odabira sustava i vrijednosti je na nama

Vrlo inspirativan gost je bio povratnik u Hrvatsku nakon 21 godinu iskustva i života u Novom Zelandu i Australiji, Damir Dragičević rodom iz Osijeka.

Kroz metaforu o željezničkom kolodvoru i vlakovima pojasnio nam je da je odgovornost na nama u koje ćemo vlakove mi kroz život ući, koju ćemo brzinu kretanja odabrati i na kojem mjestu ćemo izaći, jer tim odlukama ne samo da utičemo na svoj osobni sustav već i na sustave u kojima smo odabrali ostati.

Ujedno nas je uputio kako trebamo uočiti formulu po kojoj stvari radimo dobro jer nas svaki sustav u kojem živimo i radimo poduči vlastitim snagama, pa kad ih uočimo možemo ih primijeniti na svim područjima životnih vrijednosti.

Otkrio nam je zašto kao građevinski inženjer, projekt menadžer s iskustvom u rudarstvu i rada po cijelom svijetu, vratio sustavu vrijednosti iz mladosti- glazbi, od koje danas pod umjetničkim imenom Vick Didgeanddrum, ovdje živi i radi i djeluje kroz udrugu Pellowah sa suprugom Snježanom.

Svirajući najstariji instrument na svijetu Didgeridoo koji stvarajući duboke tonove utječe poput zvučne terapije na ljudski organizam, razvijaju projekte za mlade, te elektro glazbom sudjelujući na festivalima podiže svima dobro raspoloženje.

Zadovoljni sa sobom i svojim sustavom vrijednosti možemo utjecati na druge

Za kraj ovog iskustvenog druženja i inspirativnih priča, sudionici su mogli čuti trenutno vrlo poznatog Tvrtka Gačića Vinkova, poljoprivrednika, poduzetnika, energičnog motivatora koji je svojim videima zapalio YouTube kanal i regiju, a sudionike ovog druženja nasmijao do suza. Uz njega je bila i njegova suradnica i najpoznatija promotorica sirove hrane i izdavačica čak tri knjige recepata za sirovu Raw hranu Mihaela Brijak.

Tvrtkov pristup problemima i izazovima je nadmašio sva očekivanja sudionika, jer on sustav upravo mijenja tako da ga prihvaća i u njemu gleda samo dobro i mimoilazeći prepreke gura dalje prema svome cilju. Mihaela je također izašla iz sustava farmacije budući da je osvijestila vrijednosti zdrave prehrane i počela živjeti svoju strast-kuhanje.

Zadovoljni sa sobom i svojim sustavom vrijednosti, možemo utjecati na sustav oko sebe, kroz razumijevanje dionika u sustavu u kojem živimo i radimo kroz suradnju, umrežavanje, pozitivan stav i viziju , zaključak je ovog zadnjeg druženja uz čaj u Osijeku.

Iduća instant radionica u organizaciji tvrtke Lotusmedia d.o.o. jeste u Vinkovcima 14.12. u blagdanskom ozračju na temu „Proaktivnošću do rezultata“ s novim gostima i novim znanjima za bolje razumijevanje svijeta i ljudi oko nas u životu i poslu.

Categories: Uncategorized